Soli Deo Gloria


Soli Deo Gloria este un principiu al reformatorilor si al urmasilor lor spirituali prin care acestia il proclama numai pe Dumnezeu, si pe nimeni altcineva, demn de veneratie si adoratie. Potrivit acestui principiu nici sfintii, nici Fecioara Maria, nici ingerii sau alti asemenea, nu merita cinstire, iar rugaciunea catre acestia este o insulta la adresa lui Dumnezeu.

Sper ca am enuntat corect principiul. Daca nu, sunt dispus sa fac corectiile ce se impun, pentru ca subiectul este de importanta capitala.

Acest principiu este intrat in sangele oricarui protestant practicant, pana intr-acolo, incat trece dincolo de formularea rationala a unei doctrine, in domeniul reactiilor la nivel instinctiv sau la domeniul afectelor. Dincolo de primatul papei sau Jertfa eucharistica, aceasta este principala piatra de incercare a unui protestant in ce priveste catolicismul, pentru ca nu mai este vorba numai de doctrine ce pot fi discutate la rece si prin argumente, ca intre oameni maturi, ci de ceva instinctiv, ce salasuieste in rarunchi si nu in creier. Stiu asta din proprie experienta. Este ceea ce mi-a cauzat cele mai mari dificultati in convertire. In anumite privinte nici acum nu am depasit acest instinct, dupa mai mult de un deceniu. Una este sa mergi intr-o directie, avand argumente clare pentru directia respectiva, si cu totul altceva este sa tragi intr-o directie din cauza unor obisnuinte sau habitudini mentale, indelung formate prin practica. In ce ma priveste, eu m-am gasit, nu de putine ori, pe drumul meu de asimilare a noii mele religii, ca mintea ma duce intr-o directie, dar obisnuinta ma trage in directia opusa. Voi incerca, totusi, sa discut acest principiu la nivel de argumente.

Bisericile protestante sunt mai „pure” si mai „directe” in credintele si inchinarea lor, pe cand la catolici exista tot felul de excrescente inutile, ba chiar daunatoare. Aceasta prejudecata o intalnesc ocazional nu doar la protestanti ci si la ortodocsi sau catolici (nominali). Intr-adevar, de unde toate aceste „excrescente” in doctrina si practica catolica? Pai cum de unde? Din coruperea crestinismului primar de-a lungul secolelor si prin inventii umane adaugate la Scriptura – ar raspunde cineva. Poate ca asa este. Dar eu voi da aici o explicatie alternativa, iar cititorul va judeca, spre mantuirea sau pieirea sa.

Dumnezeul nostru este un Dumnezeu creator. Stim asta pentru ca noi suntem creaturile Sale. Cat de intelept este sa adoram creatorul, dar sa nu-L cinstim in creatia sa? Sa zicem ca vecinul meu are un gard viu pe care ocazional il sculpteaza in forme frumoase, cu mult simt estetic. Niste trecatori observa lucrarea si se opresc sa o admire. In acest moment, eu, care am o slabiciune pentru vecinul meu si il admir foarte mult, ies in strada si ii cert pe trecatorii care lauda gardul viu ca aceasta apreciere a muncii sale echivaleaza cu necinstirea persoanei lui. Cat de inteligenta si de bun simt este interventia mea? Nu foarte tare, desigur. Eu nu imi dau seama ca trecatorii, prin faptul ca admira lucrarea, il admira pe cel care a facut-o.

Ceva similar, mutatis mutandis, se intampla si in catolicism. Noi acordam adoratie lui Dumnezeu nu doar direct, ci si indirect prin lucrarile sale. A murit pe cruce? Cinstim crucea, nu pentru ca este un obiect magic (nu este), ci pentru ca este instrumentul mantuirii noastre si ne aminteste de suferintele Lui pentru noi. S-a folosit de o biata adolescenta evreica? Ii acordam cinstire, nu ei direct, ci ei ca instrument in mana lui Dumnezeu, pentru ca ne infatiseaza lucrarile Sale. Ni se arata Domnul in viata sfintilor, amintindu-ne de bogatia harurilor Sale? Ii cinstim pe sfinti, ca cei prin care Dumnezeu si-a aratat bunatatea. In toate aceste cazuri cel pe care Il cinstim in sens propriu este Dumnezeu, doar ca o facem indirect, prin recunostinta pe care o aratam pentru lucrarile Sale, cu care continua sa se apropie de noi. Atat.

Dar daca refuzam sa-I acordam cinstire pentru lucrarile Sale, in ideea ca numai Lui direct i se cuvine acea cinstire, nu cumva Il jignim? In fond si la urma urmei El se apropie de noi prin lucrarile Sale. Cum altfel il putem cunoaste si pentru ce altceva L-am cinsti? Pentru El insusi, desigur, pentru ca este bun si drept. Numai ca lucrarile lui imi amintesc constant si imi dovedesc bunatatea si dreptatea Sa, de aceea le cinstensc.

Este adevarat, insa, ca cinstirea data crucii, sfintilor, Fecioarei etc. nu este corecta decat in vederea cinstirii lui Dumnezeu. Altfel incalca porunca intai. Insa asa cum poate degenera cinstirea lui Dumnezeu intr-o solicitare nerealista si jignitoare de favoruri, si cinstirea acordata lucrarilor Sale poate degenera. Faptul ca cinstirea acordata unui sfant, sau altul, poate degenera si poate sa inceteze sa mai fie o cinstire a lui Dumnezeu prin respectivul sfant, nu inseamna decat ca omul este dispus sa corupa pe ceea ce pune mana, nu ca ar fi ceva corupt in sine.

Ajungem aici la principala problema cu principiul Soli Deo Gloria (cinstire exclusiva data lui Dumnezeu). Prin cinstirea data lucrarilor Sale ne amintim in continu de marirea Sa si de motivele pentru care suntem chemati sa-I dam cinstire. Dandu-I cinstire numai Lui, si neglijand voit lucrarile Sale jignim aceste infaptuiri si prin asta pe Infaptuitor. Astfel, cei ce profeseaza principiul SDG fac tocmai ceea ce doresc sa evite: jignesc pe Domnul. Care dintre noi ar avea curajul sa faca asa ceva cu buna stiinta?

Reclame
Published in: on aprilie 27, 2010 at 1:30 pm  Lasă un comentariu  

The URI to TrackBack this entry is: https://mihaisarbu.wordpress.com/2010/04/27/soli-deo-gloria/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: