Rugati-va (discret) pentru fratele Hitchens


Christopher Hitchens a anuntat ca isi intrerupe turul de promovare al noii sale carti din motive medicale. Va trebui sa treca prin chimioterape pentru a-si trata cancerul la esofag de care sufera. Ceea ce e o noua ocazie pentru o controversa sanatoasa (vorba vine) intre tovarasii de drum ai lui Hitchens si oameni religiosi.

Jurnalistul britanic Johann Hari atrage atentia onoratului public “Interzic oricui sa se roage pentru el. L-ar enerva la culme (I forbid everyone from praying for him. He would HATE that.)” Se pare ca ca unii indraznesc sa ii incalce ucazul, pentru ca mai multe personalitati au declarat ca vor face tocmai asta. Dar in acest caz noi, adica usile de biserici, sau de sinagogi, putem usor cadea intr-un pacat asupra caruia atrage atentia cineva care a avut nenumarata dezbateri publice cu Christopher:

“As spune ca este potrivit si chiar obligatoriu ceea ce poti pentru cineva bolnav; iar daca crezi ca rugaciunea ajuta, roaga-te. Este, in orice caz, o expresie a sperantei tale profunde. Deci, da, ma voi ruga, dar nu il voi insulta cerandu-i, sau sugerand ca ar trebui sa fie recunoscator (I would say it is appropriate and even mandatory to do what one can for another who is sick; and if you believe that praying helps, to pray. It is in any case an expression of one’s deep hopes. So yes, I will pray for him, but I will not insult him by asking or implying that he should be grateful for my prayers.)” (dupa un articol din New York Times din 8 iulie 2010[1])

Aceste cuvinte apartin unui adevarat crestin: rabinul David Wolpe din Los Angeles. Spun “adevarat crestin” nu ca sa il jignesc pe el, ci ca sa il umilesc pe un crestin anume – pe autorul acestui blog si al acestui articol. Prima mea reactie cand am aflat de aceasta noua controversa reactia mea a fost sa imi propun sa ma rog pentru el, pentru satisfactia mea proprie, de a avea posibilitatea de a face pentru el ceva ce el nu ar aprecia. Cu toate ca deocamdata Hitchens nu a dat nici o declaratie oficiala cum ca noi, usile de biserici si sinagogi, sa stam cuminti si sa nu ne rugam pentru el.

Citind declaratia rabinului Wolpe am simtit ca pe obrazu-mi proaspat inrosit incep sa apara mici crapaturi. Iata un om in suferinta, si acest “crestin” se gandeste la propria satisfactie!

Asa ca voi urma exemplul bunului rabin si rog pe cititori sa faca la fel. Iar daca trimiteti un gand bun pentru Christopher la Bunul Dumnezeu va rog sa puneti o vorba buna si pentru pacatosul de fata, ca sa se mai lecuiasca putin de ipocrizia sa. Desi ma tem, cunoscandu-l, ca ar cere o minune mai mare ca vindecarea unui cancer de esofag.

P.S. Stiu pe cineva care sigur se va ruga pentru Christopher Hitchens: numele lui e Peter.


[1] http://www.nytimes.com/2010/07/18/books/review/InsideList-t.html?_r=2

Reclame
Published in: on iulie 12, 2010 at 10:16 am  Comments (1)  

The URI to TrackBack this entry is: https://mihaisarbu.wordpress.com/2010/07/12/rugati-va-discret-pentru-fratele-hitchens/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLasă un comentariu

  1. :)) Se pare ca mai sunt totusi sperante pentru tine, frate. Si iti admir taria de a-ti declara …slabiciunea.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: