666 – Vicarius Filii Dei


Aici e intelepciunea. Cine are pricepere, sa socoteasca numarul fiarei. Caci este un numar de om. Si numarul este sase sute sase zeci si sase. (Apoc. 13 : 18)

 Una din interpretarile populare in anumite cercuri evanghelice mai radicale, in special intre Adventistii de Ziua a Saptea, spune ca fiara in cauza trebuie sa fie papalitatea pentru ca Vicarius Filii Dei, unul din titlurile papei, are valoarea numerica 666. Aceasta acuzatie nu reprezinta nimic mai mult decat o amagire sau autoamagire, dupa cum au demonstrat apologetii catolici de nenumarate ori, insa contraargumentele catolice s-ar putea sa nu fie cunoscute tuturor cititorilor romani, asa ca le voi prelua si eu aici.

Intr-adevar, daca luam in considerare ca anumite litere ale alfabetului latin au valoare numerica, si facem calculele necesare ajungem la acest numar diablic. Literele latine cu valori numerice sunt urmatoarele: I = 1, V = 5, X = 10; L = 50, C = 100, D = 500, M = 1.000. La asta mai putem adauga W – 10, pentru ca este vorba de un V dublu, iar pe U il consideram V, pentru ca in alfabetul latin nu se face diferenta intre ele. Daca lasam la o parte literele fara valoare numerica obtinem Vicarius – 112, Filii – 53, Dei – 501. Adunand avem 666.

Problema acestei demonstratii este ca ea este inutila de la inceput. Scriptura ne spune negru pe alb ca este vorba de „un numar de om”. Faptul ca niste crestini care isi sprijina credinta tocmai pe Scriptura in exclusivitate si nimic altceva pot sa ignore ceva atat de evident, arata pana unde pot duce prejudecatile antipapistase. Acest numar trebuie aplicat unui om si nu unui oficiu, precum cel papal. Se poate argumenta, eventual, ca un papa sau altul este Antichristul, dar ca papalitatea, ca atare, ar fi fiara este ceva ce contravine Scripturii.

O alta problema ar fi aceea ca Vicarius Filii Dei nu este un titlu oficial al papei. Vicarius Christi, sau Servus Servorum Dei sunt titluri papale oficiale si folosite ca atare. Numai ca nici unul din acestea nu da 666, deci nu sunt bune ca propaganda antipapistasa. Pentru omul obisnuit, care nu are de ce sa fie interesat sa faca diferenta intre titluri in latina ale papei autentice si titluri neautentice, toate suna la fel si de aceea argumentul pare sa stea in picioare. De dragul obiectivitatii cred ca s-ar cadea sa mentionez ca exista un document in care apare acest titlu. Este vorba de falsul cunoscut sub numele de Donatia lui Constantin, un document intocmit pe furis pentru a legitima puterea temporala a papei asupra Vestului intr-o perioada de anarhie politica, dupa caderea Imperiului Roman de Apus. In acest fals Apostolul Petru este numit „Loctiitorul Fiului lui Dumnezeu” (Vicarius Filii Dei), iar papii Loctiitorii lui Petru (vicarius Petrus). Daca este sa facem referinta la acest text, legat de tema discutiei noastre, ar rezulta ca Petru este fiara, iar papii sunt nu fiara ci loctiitorii fiarei. Nu as crede ca Ioan s-a gandit la Petru cand a scris versetul respectiv.

Chiar daca respectivul titlu ar fi unul papal si s-ar gasi prin arhive documente in sensul acesta – el ar fi corect din punct de vedere teologic daca ar fi folosit, doar ca nu este folosit – asta tot nu ar insemna mare lucru, pentru ca a identifica fiara din Apocalipsa pe baza unui titlu obscur si putin folosit este putin probabil. Ioan s-a gandit la ceva mai vizibil si mai evident. Unde mai pui ca scria in greaca, deci ghicitoarea lui, probabil, tot in greaca are sens si nu in latina.

Dar nu e bine sa las cititorul, care pana acum credea ca stie cine este Fiara, in aceasta stare de necunoastere. Iata o teorie alternativa, folosind exact aceeasi metoda draga fratilor adventisti si care este mult mai apropiata de textul Scripturii. Numele la care ma gandesc este Ellen Gould White, intemeietoarea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea. Numele ei are urmatoarea valoare numerica, potrivit algoritmului descris mai sus, relativ la Vicarius Filii Dei: Ellen – 100, Gould – 555, White – 11, adica in total 666. Avantajul acestei teorii este ca avem un nume de om, si nu un simplu titlu purtat de mai multi oameni, deci numarul este cu adevarat „un numar de om”, cum cere Scriptura. Desigur, importanta ei minora in istoria crestinismului fac putin probabila aceasta identificare. Dar ca exercitiu de manipulare al sensului Scripturii merge destul de bine, aruncand lumina asupra valorii identificarii lui Vicarius Filii Dei (un titlu papal inexistent) cu fiara din Apocalipsa.

Vorba unui batran episcop catolic : „Unde e putina credinta e multa credulitate”, si din cate mi-a fost dat sa vad nu exista limite in credulitatea unor evanghelici cand e vorba de Biserica Catolica sau papalitate. Pur si simplu nu exista limite. Chiar ma gandesc sa ma pun sa adun, la un moment dat, cele mai nastrusnice inventii in privinta noastra, asa ca sectie umoristica a blogului acesta.

Published in: on aprilie 27, 2010 at 1:59 pm  Comments (24)  

The URI to TrackBack this entry is: https://mihaisarbu.wordpress.com/2010/04/27/666-%e2%80%93-vicarius-filii-dei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

24 comentariiLasă un comentariu

  1. Mai multa atentie, va rog.
    Gould nu face 555 ci 445, din cate stiu si eu, cifrele romane puse inainte scad, iar cele puse dupa aduna.
    IIX, 8, IX, 9, X, 10, XI, 11.

  2. bine ca este doar o parere a unei persoane cu numele Mihai Sarbu si..treaba lui daca asa vrea sa creada.
    eu insa nu vad cum spre exemplu E.G.W. ar putea fi fiara din moment ce ea este moarta iar in Apocalipsa din cite inteleg scrie despre o persoana reala vie la acel moment adica in viitor…asta daca tot s-o luam pe versiunea ca este un om anume iar pe linga asta si papa este si el un om anume..doar ca are sau va avea autoritate mai mare pe intreg pamintul iar pe tine ca fiind catolic nu ar trebui sa te bucure acest lucru?
    si in Biblie mai sunt descrise si faptele acestei fiare, ca sa nu ne limitam doar la numele ei: „Ea şi-a deschis gura şi a început să rostească hule împotriva lui” Apoc 13:13 ceea ce si-au permis unii papi sa faca. iata si citeva exemple: orice preot catolic poate sa ierte pacatele oamenilor in locul lui Hristos – FALS; Ceea ce iarta preotul sau papa Dumnezeu trebuie sa accepte – FALS; Papa, stapinul cerului, al pamintului si al infernului – FALS
    parerea mea este ca faptele vorbesc iar istoria nu o poti ascunde, ce au facut si declarat papii din trecut ma face cu tarie sa cred ca anume el (papa) este fiara descrisa din Apocalipsa fiindca se potriveste descrierii.
    P.S. o sa ma rog si pentru tine ca Dumnezeu sa-ti descopere adevarul, iar cit despre mine – il caut si eu si ma rog ca sa nu fiu dus in eroare. Dumnezeu sa va ajute la studiat biblia pe toti cei ce citesc!

  3. „bine ca este doar o parere a unei persoane cu numele Mihai Sarbu si..treaba lui daca asa vrea sa creada.
    eu insa nu vad cum spre exemplu E.G.W. ar putea fi fiara din moment ce ea este moarta iar in Apocalipsa din cite inteleg scrie despre o persoana reala vie la acel moment adica in viitor”

    Nu imi este foarte clar ce te face sa crezi ca o consider pe Ellen G. White anticristul. Din contra, contraargumentul meu era unul prin reducere la absurd: daca folosim metoda de calcul propusa de adventisti pentru identificarea anticristului, atunci putem ajunge inclusiv la Ellen Gould White, ceea ce este absurd. Deci nu vad cum ai putut ajunge la concluzia ca as considera-o anticrist. Parerea mea despre ea este ca a fost o perosna remarcabila, dar atat. Adica nu a fost nici un profet si nici nu cred ca a avut dreptate in ideile teologice pe care le-a sustinut. Atat si nimic mai mult.
    Am tinut sa fac aceasta precizare pentru fratii adventisti, sa nu ramana cu impresii false in ce priveste parerea mea despre ea.
    Multumesc pentru rugaciuni. Voi face si eu la fel.

  4. nu sunt de acord cu interpretarea referitor la numele Ellen Gould White

  5. ,,papa un nume de origine rea acel care sa proclamat Dumnezeu dar ei mor si putrzesc,nu il cunosc pe ISUS pe care il prigonesc si azi o banda de masoni ucigasi de suflete ,inchizitia functioneaza si acum ca in vremea lui Galileo,papi se ocupa mai mult de colectarea zecieli traiesc in desfriu si desmat,Domnul ISUS va venii in curind

  6. daca vrei corectitudine,pune oamenii sa citeasca capitolul 13-17-18 din Apocalipsa.Acum vrei sa spui ca si Apocalipsa greseste?

  7. fiara din Apocxalipsa este UE,vechiul imperiu roman,mort iar acum renascut din propria cenusa.Vaticanul este Tirfa Babilonului.Este imbracata in stacojiu,este imbatata de sangele sfintilor[Inchizitia].Mai vrei alte asemanari?Si nu,nu sint adventist,protestant,sau mai stiu eu ce.

  8. Laudetur Iesus Christus!

    Cand am auzit prima data aceasta aberatie legata de Vicarius Filii Dei şi numărul 666, am luat un creion şi mi-am calculat propriul nume… Şi surpriza: tot 666 :)) Am ras copios, iar cel ce-şi susţinea argumentul s-a trezit deodata cu doi anticrişti:))
    Cine vrea poate calcula numele meu: Dăncuţă Laurentiu. Tot 666!

    Deci, să-l lăsăm pe Sfântul Părinte…

    În altă ordine de idei, felicitări pentru multe din cele ce se regăsesc pe blogul dvs.

    Si o urare de bine tuturor celor ce poartă numele marilor apostoli Petru şi Paul şi un gând deosebit pentru sfântul Părinte papa care azi împlineşte 60 de ani de preoţie. La mulţi ani, Sfinte Părinte!

    Domnul să ne binecuvânteze!

  9. Ha ha. De ce nu ma surprinde? Dar stai linistit, unul din candidatii la postul de antichrist a fost candva si David Hasselhoff. E adevarat, nu din cauza numelui. Oricum, pe mine nu ma mai mira nimic.
    Dumnezeu sa te binecuvinteze si pe tine.

    PS Acesta a fost ultimul comentariu inainte de noiembrie pe care il pot aproba. Dupa tot felul de schimbari de program in ultimul moment sunt cu biletul in mana si un picior afara din casa.
    Pax et Bonum la tot cartierul si sa ne tina Domnul, sau daca nu ne mai auzim sa fie pentru ca S-a intors pe nori cu sfintii Sai. Caz in care sper sa necunoastem personal cu totii, fara medierea internetului.

  10. cel care a scris un astfel de articol a facut o mare greseala spunand ca biserica adventista este……fiara sau alte bazaconii,pt ca nu biserica x este cea care v-a duce lumea in pierzanie”(ma refer la bisericile mari)ci toate bisericile acestea mari vor avea un singur conducator iar cel care dupa spusele bibliei v-a fi este papa,adica conducatorul suprem.dc?poi daca analizam biblia ne v-a da toate indiciile necesare.,,papa,,egal cu tata pe italiana plus ca papa face totul impotriva celor spuse de Dumnezeu,crezandu-se sfant.se imbraca cu toate bogatiile posibile iubindule mai mult decat ar fi treb sa il intreseze sa le arate calea cea dreapta pe care a lasato dmnezeu.preotimea s-a desfintat inca de la venirea lui IISUS pt ca EL este singurul preot care a lasat omeniri calea s-a spre mantuire prin noul testament.SF PETRU si PAVEL oare nu s-au comportat ca niste oameni normali nu s-a imbracat normal ca un om de rand ca tot omul sa fie egal credeti ca le treb cine stie ce haine sau bogati sau opulenta ca sa capteze atentie,spre mantuirea in iisus.

  11. .ei umblau ca niste oameni normali fara sa se creada sfinti sau oricealceva propovaduind evanghelia.in biblie spune si am vaz o fiara ridiandu0se din mare care avea 7 capete si 10 coarne.iar pt cei ce nu stiu cele 7 capete sunt cele 7 coline sau 7 munti situati in roma iar in inima romei se afla babilonul adica vaticanul.iar cele 10 coarne sunt imparatii adica conducatori mari religiosi sau kiar si politici.plus ca in biblie scrie si cum era imbracata desfranata,ducandune clar la cetatea vatican mama desfranatelor.dc vatican.poi toate limbile toate popoarele le are sub piciare.se preconizeaza ca sunt cam 1 mld insa sunt mult mai multi decat se crede.

  12. ca sa fiu cat mai exact voi da exemple concise pt a demonstra 100% ca papa este fiara.daca ne uitam in zilele noastre cu sau fara voia noastra ne indreptam spre o guvernare unica globala.acum avem UE uniunea africana si vor mai fi uniuni care vor aduce la un singur guvern o singura moneda o o singura religie,etc.ce spune biserica preotii in general ca sa nu mai spun de papa ca sa pupam si sa ne rugam la icoane mai ales la cele,,facatoare de minuni,,sau mostele sf cutare.poi ce spune dumnezeu in vechiul testament care este valabil si astazi sa nu iti faci chip cioplit sau sa nu iti faci alti dumnezei in afara de mine.preotii spun pupati ca sunt sfintite iar prostimea care este multa le pupa.ei nu stiu ca singurii care sunt sfinti si se sfintesc sunt oameni(ma refer la oameni)iar preotii care cunosc adev din biblie il neaga,adica pe dumnezeu,facand dupa bunul lor plak inkinandu-se practic celuilalt pt ca au autoritate peste oameni si se castiga si bine.cine aduna lumea la ,,sfintele moaste PETRU….,,ca sa se inkine nu,preotii.lumea nu se gandeste ca sfintii aceia au fost frati de-ai nostri fara nici o putere care au avut credinta in dumnezeu,dandule acea putere pe pamant ca sa vesteasca evanghelia insa ajunsi in cer ei nu au nici o putere,ei doar asteapta ca toate lururile promise de dumnezeu sa se sfarseasca.iar intre iisus care este dumnezeu si un sfant cine este mai mare sau mai puternic,cine s-a sacrificat pt pacatele noastre,cine are cheia locuinta mortilor, nu isus?nu dumnezeu a facut cerul si pamantul?lui inkinativa nu sfintilor insa lumea asa face pt ca asa le spune popa iar cuvantul lui dumnezeu are este biblia nu o accepta.cine spune ca de boboteaza ei sfintesc apele?, nu popi. poi isus de ce s-a mai sarificat pt noi daca apele ne purifica.o minciuna mare de tot.

  13. .si sunt multe altele prin care popi s-au distantat cu mult de cuvantul sau cuvintele lasate de dumnezeu.de ex la noi in bisericile X se cer taxa pt inmormantare festanie etc ca nu iti ingroapa mortul daca nu ii bagi vro 200 lei.si multe altele.CINE CISTE CUVINTELE ACESTEA SA IA AMINTE LA EL CA SPUN UN ADEV IAR CINE NU MA CREDE SA CITEASCA BIBLIA.au transformat biserica lui dumnezeu o sinagoga satanica.biblia spune si repet IIsus este lumina iar cel ce se increde in EL,la el v-a ajunge nu obietele acelea din lemn care este pictat un dumnezeu care nu vb nici nu aude si nici nu vede.iar cele ,,facatoare de minuni,,nu sunt alceva decat uneltiri satanice menite sa prosteasca lumea pt ca dumneze nu face semne de genul acesta.@LAURENTIU care sfantul parinte?eu ti-am dat ex ca sa vezi daca este vreunul sfant.mai ales papa care v-a fi cond religios suprem.iar un alt semn incontestabil care duce la fiara este ,,vicarius filii dei,,care intradevar insumeaza 666.

  14. scz pt greseli si pt gramatica am scris in graba fara sa tin cont de nik.

  15. Papi si preoti catolici homosexuali,pedofili,criminali,mincinosi.666 e deviza lor de cateva sute de ani.

  16. Scrie in apocalipsa numarul NUMELUI fiarie (13.7:”17. Încât nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, decât numai cel ce are semnul, adică numele fiarei, sau numărul numelui fiarei. „) nu numai : „Aici e intelepciunea. Cine are pricepere, sa socoteasca numarul fiarei. Caci este un numar de om. Si numarul este sase sute sase zeci si sase. (Apoc. 13 : 18)”

  17. apropo de subiectul prezentat si comentat. se intelege acum oare de ce luther nu a vrut apocalipsa in canonul biblic? uite ce confuzii da si ce interpretari extremiste.

  18. Cu toate ca acest subiect a fost discutat de multi si in alte generatii, este totusi important sa aflam adevarul. Domnul sa lumineze pe fiecare dintre noi care ne temem de El, ca sa ajungem la deplina cunostinta a adevarului.

  19. cu siguranta anti cristul descris de daniel si ioan e papalitatea iar cei ce accepta semnul ei esti chiar si tu care ai scris acest articol…prin invataturile lui moise evreilor explica clar despre cum trebue sa fii insemnat ca aducere aminte si niciodata sa nu te indepartezi de dumnezeu,Să le legi ca semn la mână şi să le ai ca pe o tăbliţă pe fruntea ta. si ma tem ca deaja anticristul a reusit sa insemneze multa lume chiar a reusit sa schimbe foarte multe in istoria lumii chiar si cea mai sfanta zi au transformato intro zi pagana….asa k nu va asteptati sa vina cineva sa va scrie in frunte 666 caci singuri vati acceptat acest semn prin faptul ca faceti si credeti ceia ce ia huleste si care vor voi mai multa intelepciune despre calea adevarul si mantuiria noastra cautati pe net WALTER VEITH si o sa vise deschida ochii intelepciunii.precizez si dumnezeu ami este martor k nu sustin nici o inclinatie separata din biserica crestina …dumnezeu sal apere si sal tina puternic pe acest om k prin el am descoperit pe dumnezeu cel adevarat

  20. Ma gandesc ca textul din Cartea Apocalipsa a avut sens si acu 1500 de ani cand nu erau cultele de azi si cand vor disparea va avea sens pentru ca e scris pentru Biserica.

  21. Daca numerotam literele expresiei VICARIUS CHRISTI de la 1 la 15 observam ca cifrele plasate deasupra celor 9 consoane totalizeaza 74 si e bine ca rezultatul este fatidicul numar din Apocalipsa lui Ioan: 9×74=666. Cifrele plasa deasupra celor 6 vocale totalizeaza 46 si sesizam: 6×46=276=6x6x6+60. O conversie matematica ar trebui sa ne puna pe ganduri. 666+276=942=666 in baza 12. In mod semnificativ rezultatul final releva personificata suma in baza numarului apostolic 12, omniprezent in simbolistica romano-catolica. Pe de alta parte, primul numar 12 factorial este 60, in timp ce al 60-lea numar 12 factorial este 666.
    Simple coincidente?
    Decodificare de Dragos Danau, autorul brosurii Antichristul papal si suma teologica.

  22. […] pacatosului,adevar graieste.Pai daca „Vicarius Filii Dei” o spune,cum am putea să -l […]

  23. Număr de OM nu înseamnă neapărat numele unei persoane, poate fi interpretat și ca nume omenesc, ce-a ce vrea să spună e că nu e vorba de taine, mistere . Dacă ai ănțelepciune poți să te apuci de socotit și vei descoperi.
    Cât despre ( Ellen – 100, Gould – 555, White – 11, adica in total 666.)
    Citește atent acelaș-i capitol 13. versetul 1. unde descoperim că numele fiarei este nume de HULĂ.
    Deci orice nume car-i lam socoti și am obține 666 prima întrebare importantă: ..Este numele acesta un NUME DE HULĂ ? ”
    Dacă nu de ce să ne consumăm degiaba.
    Cercetiază mai atent și vei descoperi că în afară de Adventiști nimeni nu are o interpretare mai aproape de logică și de adevăr.


Lasă un comentariu